Najważniejsze zasady zdrowego odżywiania

Zdrowe odżywanie jest jak najbardziej realne.

Warto jednak stosować się do pewnych zasad, aby zachować zdrowie na bardzo wiele lat, nie tracić dobrego samopoczucia. Dobra dieta to:

  • * pięć posiłków dziennie, lekkich, ale sycących, złożonych z białego mięsa, drobiowego lub rybnego, kaszy lub ryżu, sałatek, warzyw oraz owoców. Należy spożywać jak najczęściej ogórki oraz pomidory, dostarczając sobie zdrowych pokarmów
  • * zbilansowane jedzenie, nie przesolone, nie słodzone nadmiernieZdrowa papryka
  • * przyprawy, które przyśpieszają metabolizm, dają zdrowie oraz wspierają siły fizyczne, a poza tym dają wyjątkowy smak potrawom
  • * smakowite potrawy, które sycą, sprawiają przyjemność , ale nie tuczą, lecz pomagają utracić zbędne kilogramy
  • * warzywne i owocowe soki są naprawdę dobre i bardzo zdrowe
  • * dwa litry niegazowanej wody mineralnej dziennie. Duża ilość wody jest rekomendowana przy każdej diecie. Można pić herbatki ziołowe i kawę, ale nie wolno ich słodzić. Lepiej ograniczyć ilość kaw na rzecz herbat oraz wody mineralnej
  • * pięć porcji warzyw i owoców dziennie – najlepiej jeść więcej warzyw niż owoców
  • * ryby powinno się spożywać co najmniej dwa razy w tygodniu, najlepiej gotowane i pieczone, smażone są zbyt ciężkie, obciążają żołądek oraz wątrobę
  • * kasza jest lepsza od ziemniaków, zdrowsza oraz lżejszaProblemy zdrowotne
  • * należy zrezygnować z frytek, hamburgerów, pizzy, kebabów, ponieważ dania fast food są ciężkie i nie przyczyniają się do utraty kilogramów
  • * należy ograniczyć słodycze – raz w tygodniu można sobie pozwolić na kawałek ciasta, ale na co dzień nie należy jeść słodyczy

Smaczna dieta może odchudzać, wystarczy do niej włączyć przyprawy, chia, babkę płesznik. Smaczne i zdrowe jedzenie jest podstawą zdrowej diety. Dzięki niej można tracić kilogramy i utrzymywać wagę. Otyłość przekłada się na ociężałość, problemy ze zdrowiem takie, jak cukrzyca, choroby kardiologiczne, miażdżyca, nadciśnienie, wysoki cholesterol.

O wiele lepiej jest jadać zdrowo i smacznie, a nie przejadać się.

Dieta powinna być zrównoważona i dobrze przygotowana, lekka, nie smażona, bez nadmiaru soli. W diecie nie ma miejsca na tłuste i zawiesiste sosy, jedzenie ciężkie, tłuste i na pewno nie dające oczekiwanej przyjemności. Smaczna dieta jest podstawą zadowolenia. Coraz więcej osób docenia smaczne oraz bardzo zdrowe jedzenie, ale nie chce już jeść ziemniaków z tłuszczem, schabowego i surówki w małej ilości.

Woli lekkie, drobiowe kotleciki z surówką, bez ziemniaków oraz bez nadmiaru tłuszczu. Zdrowie jest na talerzu, tylko należy jeść zdrowo i niskokalorycznie.

Autor

  • Ukończył Wyższa Szkołę Budowlaną. Jednak na co dzień zajmuje się doradztwem i tworzeniem blogów. Jego hobby to żeglarstwo i turystyka górska.